Lego-fanaat Olaf Steenhuis legt uit hoe slim investeren in de plastic blokjes je mogelijk veel geld kan opleveren. © Steven Richardson
BEDRIJFEVEN VOORSTELLENIN DE MEDIA

Olaf gaf duizenden euro’s uit aan Lego: ‘Zo’n vijftien dozen uit mijn collectie houd ik dicht. Te waardevol’

Olaf Steenhuis (37) gaf al zo’n 20.000 euro uit aan zijn passie voor Lego. Intussen is hij goed bezig om van zijn hobby zijn beroep te maken met zijn bedrijf Let’s Go Steenhuis in Breda. De Lego-fanaat legt ons uit waarom de plastic blokjes zo’n booming business zijn, en waar je op moet letten als je in dit populaire speelgoed wilt investeren.

Trees Vandamme 27-06-22, 16:15 Laatste update: 27-06-22, 16:33

,,Twee jaar nadat de eerste Star Wars-sets uitkwamen, ben ik beginnen verzamelen”, vertelt Steenhuis. ,,Ik was toen net 17 en met mijn jongerentreinpas doorkruiste ik het hele land op zoek naar goedkope en unieke sets. Tot en met zes jaar geleden kocht ik alleen maar Star Wars-bouwsets. Nu ben ik ook begonnen met uitbreiden naar andere thema’s; zo heb ik onder meer Harry Potter en een wereldbol in Lego. Al heb ik die laatste vooral aangeschaft voor mijn werkcollectie, die al het equivalent van zo’n 5000 euro in Lego-sets omvat.” 

,,Mijn bedoeling is om die sets te verhuren op kinderfeestjes, maar ook om mensen die kampen met fijne motorische problemen of een zwak ruimtelijk inzicht verder te helpen via bouwopdrachtjes. Mijn professionele materiaal koop ik bijna uitsluitend tweedehands via Facebook Marketplace, diverse tweedehandssites of retailers. En dat is een stuk goedkoper dan bij Lego zelf. Al kan het ook daar gaan van bijna niets tot een bedrag met twee nullen.”

Maar daarnaast is er ook Steenhuis’ persoonlijke collectie. En die leent hij liever niet uit. ,,Van Star Wars alleen al heb ik door de jaren heen meer dan 400 verschillende nieuwe sets gekocht. Sommige van die sets zou ik al voor 4500 euro kunnen verkopen. En het goede nieuws? Er komen regelmatig nieuwe Star Wars-series uit op Disney+. Heb jij een Lego-poppetje dat al twintig jaar oud is, maar toevallig net in die serie voorkomt? Dan kan je daar serieus wat geld aan verdienen! 

,,Denk maar aan 100 tot 400 euro voor een setje dat je oorspronkelijk 20 euro kostte. Iedere keer dat er een reeks zoals The Mandalorian verschijnt, wrijf ik me dus in de handen”, lacht Steenhuis. ,,Op dit moment vermoed ik dat het figuurtje van Obi-Wan Kenobi serieus in populariteit zal toenemen, nu daar eind mei op Disney+ een serie van is uitgekomen.”

Beleggen in Lego: do’s en don’ts

,,Als je snel geld wilt verdienen met Lego, dan ben je een scalper: iemand die veel sets opkoopt en weer verkoopt wanneer het aanbod laag is, een doorn in het oog van alle verzamelaars. Andere mensen kopen dan weer een set, halen de poppetjes eruit en verkopen die voor de helft van de prijs door. Daarnaast kan je een nieuwe set meteen een paar keer opkopen, om die dan een paar jaar later in prijs te zien verdubbelen of zelfs verdrievoudigen! Zeker sinds corona zijn de prijzen enorm gestegen; ik vermoed dat meer mensen thuis de tijd hadden om Lego te ontdekken.”

Steenhuis raadt aan om zowel kleine oplagesetjes van grote evenementen te kopen – denk maar aan Comic Con – als zeldzame elementen uit een set. ,,Hoe groter de set met unieke minifiguurtjes of specifieke onderdelen, hoe beter. Een voorbeeld is de Mos Eisley Cantina. Die set kost 350 euro, maar bevat wel acht minifiguurtjes die enkel en alleen in die set thuishoren. Daarvoor werden onder meer speciale gietvormen gebruikt waarin het plastiek wordt samengeperst. Ook exclusiever materiaal drijft de prijs dus op.” 

Veel geduld

,,Al moet je bij dit alles ook geduld kunnen bewaren. Zo zag ik onlangs dat één van mijn 300 euro-setjes nu al voor 600 euro wordt gekocht, maar als ik nog langer wacht kan dit pakket ineens 900 tot zelfs 2000 euro waard zijn. Puur voor de investering heb ik daarom de Millennium Falcon-set, die zo’n 7500 stukjes bevat, dubbel gekocht. Wat populair is op de Lego-markt, kan je snel ontdekken door een tijdlang mee te draaien in Facebook-groepen en andere online groepen of websites zoals Bricklink.” 

,,Het blijft natuurlijk deels een gok, maar mijn ervaring leert me dat Lego zijn waarde niet verliest. Je krijgt altijd je inkoopprijs weer terug, en vaak ook een pak meer.” Zeker franchises als Lego Star Wars zijn bijna gegarandeerd winstgevend. 

Wat zijn de voorwaarden voor een winstgevende verzameling?

,,De vuistregel? Probeer zoveel mogelijk te gaan voor een volle set, een eerste editie en zonder beschadigingen”, vertelt onze expert. Al kan een schoonheidsfoutje in de productie je soms ook veel geld opleveren. ,,Zeker in die eerste edities zitten er soms onderdeeltjes die afwijken van de latere productie. Denk maar aan een print die een kwartslag te veel gedraaid is op de arm van het poppetje, een verkeerde kleur, een stukje dat scheef staat. Al die zaken maken ze nog meer waard; zolang het maar gaat om originele schade door Lego zelf. Om even een voorbeeld te geven: ik heb één minifiguurtje dat niet meer in perfecte staat is, maar wel het eerste poppetje was waar er prints op de armpjes stonden. Ditzelfde figuurtje zag ik onlangs nog voor 2800 euro de deur uitgaan.”

En poppetjes die op zichzelf niet interessant zijn, kunnen dan wél weer waarde krijgen door het zakje waar ze in zitten. ,,Recent zag ik een Darth Vader – een van de meest standaard figuurtjes van 4 euro – voor 2200 euro te koop staan. Het poppetje zat in een verpakking van een Duitse Lego-conferentie waar er maar honderd van gemaakt werden.” 

Een dichte doos is ook altijd meer waard, zeker als die maar weinig gemaakt is. ,,Ik ben zelf niet zo krampachtig dat ik alles achter slot en grendel bewaar, al heb ik wel zo’n vijftien dozen die ik echt dichthoud”, vertelt Steenhuis. ,,Ze zijn gewoon te waardevol.”

Olafs toekomst in Lego

,,Het is moeilijk om te zeggen wat nu de totale waarde van mijn Lego-bezit is, maar als je rekening houdt met de huidige marktprijzen, vermoed ik dat ik toch wel zo’n 30.000 tot 50.000 euro heb in speelgoedbouwsteentjes. Maar ik wil mijn sets enkel verzilveren als het écht nodig is. En mocht mijn bedrijfje niet aanslaan, dan zou ik nog eerder mijn werkcollectie verkopen dan mijn persoonlijke Star Wars-collectie. Je hebt vast al gemerkt dat ook dit merk mij nauw aan het hart ligt.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *